Wingsurf weer

Wingsurfen of foilsurfen is een nieuwe watersport die voor velen als extra sport dient om nog vaker actief te kunnen zijn op het water. Een vaak gehoord argument is namelijk dat je wingsurfen al kunt doen vanaf slechts een aantal knopen. Dit klopt, want wingsurfen kan al vanaf slechts windkracht 3 (wat gelijk staat aan ongeveer 8 knopen). Tot en met windkracht 6 (25 knopen) kan je deze sport erg leuk beoefenen.

De range om te wingsurfen is daarom behoorlijk breed waardoor je in Nederland een grote kans hebt om van deze watersport jouw favoriet te maken. Daarnaast bestaan er ook de ervaren wingsurfers die uitdaging vinden in het wingsurfen met nog hardere wind. Uiteraard is dit mogelijk, maar enige ervaring is daarin een pré. Mocht het te hard waaien, kan je altijd nog gaan kitesurfen.

Wat is de ideale wind voor wingsurfen?

De ideale wind om te gaan wingsurfen/foilsurfen is per situatie en persoon afhankelijk. De ene persoon is wat zwaarder, vaart met een kleinere wing of juiste weer een groter board. Deze factoren zijn afhankelijk voor welke wind ideaal is voor jou als wingsurfer. Daarnaast bepaalt ook je conditie en de fysieke gesteldheid wanneer de wind perfect is voor jou om te varen.

Om te kunnen wingsurfen hebben de meeste mensen één wing nodig. In de meeste gevallen varen volwassenen met een 5m2 wing. Uiteraard kan je wingsurf set nog uitbreiden met een extra wing om met nog meer condities en weersomstandigheden het water op te kunnen gaan. Mocht dat gewenst zijn, dan zou een 3 of een 3,5 m2 wing perfect geschikt zijn. Met deze 2 wings kan je dan met de meeste wind sterktes goed uit de voeten komen en de ideale wingsurf ervaring beleven.

Wingsurf spots

Uiteraard is het ook erg belangrijk om de wind op specifieke spots in de gaten te houden. Per spot verschilt de wind sterkte namelijk nog wel eens. Goed is om van tevoren daarom goed de verschillende wind apps in de gaten te houden en de wind spot specifiek af te lezen. Dat is namelijk weer bepalend voor welk materiaal en welke set je meeneemt. Uiteraard werkt dit andersom hetzelfde, dat je de wingsurf spot uitkiest voor de wind sterkte die daar verwacht is.

Lees meer over de verschillende wingsurf spots.