Welke foil heb ik nodig om te wingen?

Kom je vanuit het kitesurfen, golfsurfen of windsurfen en zoek je een nieuwe uitdaging dan is wingsurfen/wingfoilen een logische keuze. Een juiste foil uitzoeken is wel het lastigste onderdeel van de hele set, want welke wingfoil heb je nodig? Een wingfoil bestaat uit 4 onderdelen, de mast, fuselage, front wing en stabilizer.

Ook de keuze voor een wingfoil is afhankelijk van de condities. Wil je met zo weinig mogelijk wind wingsurfen en doe je het voornamelijk op binnenwater? Dan is het verstandig om een wingfoil te kiezen met een wat groter oppervlak. Afhankelijk van je gewicht zouden wij adviseren te kiezen voor een maat tussen de 1.800 en 2.400 cm2. De ideale keuze voor een algemene wingfoil zou zijn een 2.000 cm2 front wing.

Wing met handels - Wingsurfen

Surf foil

Hoe kleiner de wingfoil, hoe wendbaarder je bent. Hoe groter het oppervlakte van de wingfoil, hoe sneller je omhoog zult komen en hoe meer fun je zal hebben in condities met weinig wind.
Wing met handels - Wingsurfen

Wat is een High aspect foil?

Naast je gewoon foil bestaan er ook High aspect foils, deze foils hebben minder bolling en zijn relatief gezien een stuk breder je kan ze vergelijken met een zweefvliegtuig vleugel, deze zijn ook breder en meer gestroomlijnd. Ze hebben als voordeel dat ze een hogere eindsnelheid hebben en langer doorglijden omdat ze minder weerstand hebben in het water. Het grote nadeel is dat ze minder soepel door de bocht gaan en wat nerveuzer aanvoelen. Zeker voor als je compleet beginner bent raden we je deze niet aan, en ben je beter af met een gewone foil. Hetzelfde geldt ook voor als je de foil wilt gebruiken voor op zee in de golven dan ben je beter af met een gewone foil, omdat deze nu eenmaal makkelijker draaien vanwege hun gekromde profiel. Maar zoek je een foil die snel gaat en makkelijk te pompen is dan dan zou ik zeker een HA foil aanraden.
Wing met handels - Wingsurfen

Welke foil mast heb ik nodig?

Er zijn verschillende groottes qua masten, van 65 cm tot 95 cm. Je zou zeggen. Je zou verwachten om met een kleinere mast te beginnen zodat het minder spannend is zodra je hoog boven het water vliegt. Echter, is het tegendeel waar. Het is namelijk niet per se gemakkelijker om met een kleine mast te beginnen. Je zal namelijk eerder weer het water raken als er geen wind is. Hierna zal je weer opnieuw moeten beginnen met het loskomen uit het water. Hoe langer de mast, hoe meer ruimte je hebt om te herstellen als de wind wat wegvalt. Een grote mast is daarentegen wel weer wat instabieler door zijn lengte.

Als vuistregel raden we je aan om een mast te kiezen van ongeveer 75 centimeter hoog. Dit is een gemiddelde mast waar je goed mee uit de voeten kan komen in de meeste condities.

 

Welke fuselage heb ik nodig voor wingsurfen?

Long vs. Short fuselage Een fuselage bij wingen is ongeveer 65cm , deze wordt vaak standaard bij de foil set meegeleverd. Dus daar hoe je je eigenlijk geen zorgen om te maken. Maar een langere fuselage zorgt voor meer stabiliteit en meer lift, dit komt door het hefboom effect, waarbij een kortere juist voor meer wendbaarheid zorgt , dus kan je kortere bochten maken. Over het algemeen wil je meer race en zoek je eerder lift neem een langere fuselage ook het glide effect zal hoger zijn bij een langere fusegale. Zoek je juist meer wendbaarheid en meer speelsheid neem dan een iets kortere. Hou er wel rekening mee dat een fuselage niet goed te combineren is met andere merken, aangezien ieder merk een andere shape of systeem heeft.
Wing met handels - Wingsurfen

Foil Stabilizer – Back wing

Een stabilizer van je foil set zorgt zoals de naam impliceert voor de stabiliteit van je gehele set. Hoe groter de stabilizer wing hoe stabieler de hele set is, hoe kleiner de stabilizer hoe speelser je set word. Wil je snel bochten maken of op zee de golven pakken neem dan een iets kleinere stabilizer , wil je bijvoorbeeld meer stabiliteit hebben wanneer je je voeten op het board om zodat je er niet snel van af valt neem dan een grotere stabilizer. Uiteindelijk zorgt de stabiliser niet voor directe lift dat doet je front wing maar hij contra balanceert je frontwing, wat betekent dat als je een kleinere front wing pakt, bijvoorbeeld als het hard waait, je ook eigenlijk ook een kleinere stabilizer nodig hebt voor het zelfde gevoel.

Daarnaast heb je ook spacers voor je stabilizer, deze kan je onder je stabilizer wing monteren , het idee erachter is dat je de wing meer in een hoek kan zetten. Dit zorgt ervoor dat je minder snel omhoog komt en een wat vloeiender snelheid krijgt. Dit is ideaal voor als je begint met wingsurfen dat je niet te snel uit het water komt maar dat je juist gelijkmatiger uit het water wordt gebracht. Het grote nadeel wel is dat je minder snelheid hebt, zie ze een beetje als zijwieltjes voor je fiets haal ze er af wanneer je meer snelheid nodig he

 

 

© 2021 WingSurfClub All rights reserved. 
This awesome website is made by STUDIO-STUDER