Wing

Een belangrijke vraag, welke wing heb je nodig en bij welke wind? Er zijn veel merken beschikbaar die een wing op de markt hebben gebracht voor het wingsurfen. Allereerst raden we je aan om een wing aan te schaffen die is voorzien van een raam, of een kijkvenster, zodat je ten aller tijden goed zicht houdt op het water. Daarnaast hangt de grootte van de wing af van je gewicht en de weerssituatie waarbij je wilt gaan wingsurfen. Mocht de wind erg stevig zijn, is het verstandig om voor een kleinere wing te gaan en vica versa. Daarnaast zal een te grote wing eerder het water raken en wat zwaarder en lomper aanvoelen. Met een te kleine wing zal je met de foil niet eenvoudig uit het water omhoog kunnen komen.

Wil je een gemiddelde wing waarmee je in veel condities uit de voeten kunt, zouden wij aanraden om met een 5m2 wing te beginnen. Dit is een wing waarmee je in de meeste condities goed uit de voeten zal komen. Mocht je 2 wings willen gaan aanschaffen, zouden wij adviseren om voor een 5m2 en een 3 of 3,5m2 te gaan.

 

Wing met handels - Wingsurfen

Windbereik

Wings hebben een heel groot windbereik, bijvoorbeeld een 5 meter kan je al gebruiken vanaf 11 knopen (3Bft) tot 22 knopen (5Bft). Dit is precies de reden waarom je niet zo veel verschillende wings nodig hebt. Hieronder zie je welke wing bij welke wind je kan gebruiken. Hoe meer ervaring je hebt, des te groter het windbereik van de wing en hoe eerder je de wing kan gebruiken in verschillende condities.

Wing bereik schema

Hieronder vind je er gewicht een schema welke wing je het beste kan gebruiken.

Giek of hendels

In het wingsurfen zijn er momenteel nog weinig specifieke wings beschikbaar. Wel is er momenteel de keuze of je bijvoorbeeld neemt met handels of 1 met een giek. De keuze is persoonlijk, maar kom je van het windsurfen dan ben je wellicht gewend om je handen te laten glijden langs de giek voor kleine aanpassingen. Dan zou de keuze voor een giek wing beter zijn. Zijn deze wings met een giek zwaarder dan gewone wings? Ja en nee. Het ligt er aan of je een carbon giek neemt, die is namelijk vele malen lichter. Zeker als een wing in het water komt, zuigen de handels namelijk ook het water op, waardoor de wing wat zwaarder wordt. Dan zal een wing met giek veel lichter aanvoelen.
Wing met handels - Wingsurfen

Welke wing is het beste?

Er zijn momenteel vele verschillende merken wings op de markt, we zijn van plan hier een mooi overzicht te maken zodat je precies weet welke wings waar te koop zijn. De ontwikkeling gaat razendsnel op dit gebied, volg daarom het laatste nieuws en nieuwe modellen via onze site. Als er behoefte is, zullen wij reviews gaan maken over verschillende wings binnen het wingsurfen. Voor nu is het belangrijkste dat je een wing kiest met een kijkvenster en van de juiste grootte. Vraag ook de lokale winkel aan advies over welk merk het beste vaart en het beste geschikt is voor jouw situatie
© 2021 WingSurfClub All rights reserved. 
This awesome website is made by STUDIO-STUDER