Bochten maken

Als je lekker aan het foilen bent wil je ook wel een keertje terug komen dus zal je toch echt een keer een bocht moeten maken.

Er zijn bij wingen net als bij andere watersporten 2 soort bochten een gijp en een overstag. Bij gijpen maak je een bocht van de wind af en bij een overstag juist aar de wind toe.

Hier leggen we in detail en met een  een paar tips uit hoe jij je eerste gijp en overstag te maken.

 

Wing met handels - Wingsurfen

Gijp

We beginnen als eerst met een gijp omdat die een stuk makkelijker is. Zorg er als eerste voor dat je genoeg snelheid en dat je hoog genoeg uit het water bent met je board. Dan leun je wat meer naar voren en druk je op je tenen zodat je board van de wind af stuurt. Daarna hoef je je wing alleen maar met je voorste hand vast te houden voor je uit en gooi je hem open. Let voornamelijk op je board en “parkeer” je wing enig zins in de lucht. Het board doet het meeste werk dus focus op je board en foil dat die een mooie bocht maakt.

Zoek de balans tussen een ruime bocht en genoeg snelheid en hoogte boven het water. Kom je eenmaal uit de bocht en staat het board de andere kant op dan kan je je wing weer pakken. Nu sta je wel met je voeten gedraaid, dit noemen we switch varen. Dit is niet erg maar wellicht wel comfortabeler is het om je voeten andersom te hebben. als je genoeg snelheid en je stabiel bent kan je rustig je voeten draaien. Doe als laatste stap  eerst je achterste naar voren en dan je voorste naar achter.

Switch gijp

Je kan ook er voor kiezen om eerst je voeten te draaien voor de bocht , dit hangt een beetje af wat je voorkeursvoet is.

Voor het begin raden we je aan om switch te blijven varen en met switch ook weer een bocht te maken. Gaat dat goed leer je dan zo snel mogelijk aan om je voeten te draaien voor of na de bocht, het is niet erg als je board het water raakt tijdens het om stappen, vaak heb je nog genoeg snelheid om snel met een klein pompje uit het water te komen.

Wing met handels - Wingsurfen

Overstag

Een overstag is een stuk lastiger, hier mee stuur je eerst je wing in de goede positie over je hoofd achter je neer en draai je daarna de goede kant op.

Zorg voor veel snelheid, doe de wing dan snel naar de andere kant en draai met je board mee. Zodra je de bocht hebt gemaakt zal je snel zien dat  je de wing al in de goede positie hebt je gelijk houvast vindt en gelijk door kan gaan.

Ook hierbij kan je eerst je voeten draaien of pas na de bocht. Kijk zelf wat je fijner vind. Beide heeft z’n voordelen maar het hangt af van je voorkeur voet.

Wingsurfclub tip:

“Focus meer op je foil dan je wing bij het maken van bochten.”

© 2023 WingSurfClub All rights reserved. 

Powered by Ion Fanatic & Duotone

This awesome website is made by STUDIO-STUDER