Foilen & snel loskomen

Zodra je houding goed is en je hebt genoeg wind is het tijd om te gaan foilen, maar hoe doe je dit? Hier zijn een paar tips om snel los te komen uit het water.

In de basis is het hoe meer wind, hoe meer kracht je in je wing krijgt en hoe meer voorwaartse snelheid je krijgt waardoor je sneller gaat foilen. Maar er zijn een paar trucjes om ook met minder wind al los te komen. Want zodra je uit het water bent heb je niet zo veel kracht en wind meer nodig in je wing omdat je foil alleen minder weerstand heeft met het water dan foil en board. Dus zodra je uit het water bent heb je minder weerstand en dus ook minder kracht nodig.

 

Wing vast houden

We zien vaak de voorste hand als de stuur hand en de achterste hand als het gas pedaal hand. Hoe meer de achterste naar je toe getrokken is hoe harder je gaat. En als je te hard gaat laat je die hand juist verder weg, waardoor je wing open komt te staan.

Vaak wat fout gaat in het begin is dat zodra je los komt de wing nog heel erg dicht trekt voor maximale kracht maar die heb je nu je uit het water bent niet echt nodig , hierdoor schiet soms de foil uit het water of val je op zij. Zorg ervoor zodra je los komt dat je de wing een beetje open gooit heb je het gevoel dat je naar beneden gaat trek dan de foil weer wat meer dicht.

Zodra de foil ook uit het water gaat is het belangrijk dat je wat meer naar voren leunt en geen druk zet op je achterste been. Zorg ervoor dat je je gewicht iets naar voren plaatst als je het gevoel hebt dat je board omhoog schiet.

Eerder foilen

Wil je nog sneller los komen uit het water en sneller gaan foilen, dan moet je er iets meer moeite voor doen. Hierbij wat tips.

Wing met handels - Wingsurfen

Pompen met de foil en wing

Wat helpt is met je wing te pompen hierdoor creëer je kunstmatig even wat extra kracht waardoor je sneller gaat met je board. Dit doe je door de wing met beide handen snel naar je toe te bewegen. Maar je moet die kracht wel omzetten naar voorwaartse snelheid dus beweeg daar de handen naar de voorkant van je board en dan rustig weer van je af houden de wing. Wat je krijgt zijn dan ei-cirkel vormige bewegingen die je met je wing doet. Snel naar je toe en naar voren en dan rustig weer van je af. Hoe sneller je dit hoe meer kracht je genererend. Het kan ook soms helpen in kleine wind gaten (plekken waar wind is zoals tussen twee vlagen) dat je kort en snel je achterste hand naar je toe brengt.

Doe dit voor een korte periode mocht je naar ongeveer 10 keer niet loskomen wacht dan even op een beter vlaag omdat je anders te veel af drijft.

Het kan ook voorkomen dat je wingtips het water raken tijdens het pompen , dat is niet erg want zodra je los komt heb je meer ruimte en komen je tips ook los, mocht dat niet het geval zijn duw dan je voorste hand iets omhoog hierdoor krijg je ook de wingtips uit het water.

Pushen

Als je voetbanden op je board hebt helpt het zeker bij het pushen van je board je kan ook makkelijker pullen. Doordat je voet vast zit aan je board. Kan je je board ook omhoog trekken. Zodra je je board pushed met je voorste voet kan je je foil ook pullen met achterste voet. Die trek je dan wat meer omhoog. Duw je board naar voren en vlak daarna trek je je achterste been omhoog, doe dit snel en je krijgt een pomp beweging met je board waardoor je board eerder.

 

Wing met handels - Wingsurfen

Koers

Wat ook helpt is de richting van je board door het board iets meer down wind te sturen kan het helpen om meer snelheid te krijgen dit komt omdat dit de snelste koers is.


Golven

Mocht het heel golverig zijn , gebruik dan de golven en duw het board van de golf af zodat je ook meer snelheid krijgt , deze snelheid kan net genoeg zijn om weer snel los te komen.
Wing met handels - Wingsurfen

Wingsurfclub tip:

“Zorg dat je wing pomp en board/foil pomp het zelfde ritme hebben voor maximaal effect.”

© 2021 WingSurfClub All rights reserved. 
Powered by Ion Fanatic & Duotone

This awesome website is made by STUDIO-STUDER