Wingsurf (foil) board

Er zijn al veel foilboards beschikbaar voor het wingsurfen en foilen, maar welk wingsurf board is nou ideaal geschikt voor jouw situatie? Bij de aanschaf van een wingsurf board, is het volume van groot belang. Het volume van een wingsurf board bepaalt namelijk het drijfvermogen op het water. Hoe meer volume, hoe eenvoudiger je blijft drijven en hoe beter de stabiliteit. Hoe minder volume, hoe wendbaarder, maar hoe instabieler je op het water ligt.

Mocht je beginnend zijn in deze watersport zouden wij aanraden om eerder een wingsurf board met meer volume aan te schaffen dan een board met te weinig volume. Een veelgemaakte fout en goed voorbeeld zien we in het golfsurfen. Regelmatig kiezen mensen een te klein board voor het niveau dat zij hebben. Een te klein board zorgt uiteindelijk voor minder golven en minder plezier. Ditzelfde geldt voor het wingsurfen. Ben jij beginner en nieuw in de sport, kies dan een foilboard met genoeg volume.

 

Wing met handels - Wingsurfen

Welk board moet je kopen?

Een goede vuistregel om het geschikte volume board te kiezen, is je eigen lichaamsgewicht en daarbij 30/40 kilogram bij op te tellen. Dit is het minimale aantal liters dat je nodig hebt om veel plezier uit de sport te halen en het op een goede en functionele manier te leren. Mocht je rond de 65 kilogram wegen, zal je uitkomen op een board van ongeveer 110 liter. Hierdoor behoud je de stabiliteit en kan je sneller stappen maken. Mocht je eenmaal uitgekeken zijn op een groter board, zou je de overstap kunnen maken naar iets kleiners, voor een snellere wendbaarheid en de mogelijkheden om trucs te beoefenen in het wingsurfen. We hebben hieronder een eenvoudig schema voor je gemaakt zodat je precies weet welk foilboard perfect is voor jou.

Welk volume board heb ik nodig om te wingen?

In ons schema gaan we uit van 3 verschillende niveaus, van complete beginners die nog weinig tot geen watersport ervaring hebben tot aan experts die al bekend zijn met diverse watersporten. Mocht je al vele jaren op een plank staan zoals met surfen of windsurfen, dan kan het zijn dat je het sneller doorkrijgt. Dan kan je bij beginner er -15L vanaf halen en bij Advanced -10 L en bij expert -5L. Hierdoor zal de leer curve iets steiler zijn maar wel uitdagender.
Wing met handels - Wingsurfen

Constructie van wingsurf board

Er zijn verschillende constructies voor boards mogelijk:

  • Non-carbon: dit is vaak de goedkoopste versie, veelal wat zwaarder maar wel de goedkoopste in de range.
  • Carbon: vaak zijn deze boards een stuk lichter en stijver in constructie, maar wel de duurste uit de range.
  • Inflatable board: opblaasbare boards kunnen vaak net zo sterk worden als harde foilboards. Inflatable boards zijn voornamelijk handig als je ergens woont waar je weinig ruimte hebt of als je op reis gaat. Voordeel wel is dat ze erg licht zijn.

 

Pro tip:

Voor een beginner kan je het beste een board 30 liter boven je eigen gewicht nemen.

© 2023 WingSurfClub All rights reserved. 

This awesome website is made by STUDIO-STUDER