Wingsurf set optuigen

De eerste keer een wingsurf set optuigen kan best even verwarrend zijn. De volgorde is daarom ook erg belangrijk. Op deze pagina leren wij jou een paar tips om snel en veilig het water op te gaan.

Bekijk onderaan deze pagina onze explainer video over hoe je het eenvoudigste je wingsurf set kunt optuigen.

Wing met handels - Wingsurfen

Stap 1: Foil

Begin altijd eerst met je board en de foil, zodat je naderhand de wing hieraan vast kunt maken en deze niet weg kan waaien. Het makkelijkst is om de onderkant van de foil al in elkaar te zetten, dus de front wing, de fusalage en de backwing. Ken je nog niet alle termen? Bekijk dan onze pagina over het wingsurf gear.

De onderkant van de foil kan je daarna in 1 keer op de mast zetten. Zet alle schroeven vast met de hand zodat je goed kan voelen hoeveel kracht je moet zetten. Dit voorkomt dat je de schroef niet meer los krijgt of dat de foil beschadigt. Een extra tip om ervoor te zorgen dat je ze altijd los krijgt is om ze eens in de maand in te smeren met een klein beetje vaseline. Hiermee zal je ze altijd loskrijgen, ook als ze een wat langere periode vastzitten.

Stap 2: Foilboard

Daarna kan je de mast eenvoudig in het board zetten. Doe de moer en bout alvast aan elkaar en schuif ze dan in de foil box. Plaats dan de mast in het midden en schuif de schroeven dan in de mast. Zorg ervoor dat de dikke kant (de onscherpe kant) van de foilmast naar voren wijst. Voor de eerste keer raden we altijd aan om de mast in het midden te plaatsen. Van hieruit kan je eventueel gaan schuiven met de foil.
Wing met handels - Wingsurfen

Foil trimmen

Heb je het gevoel dat je niet snel uit het water komt, dan is het wellicht handig de foil iets naar achter te schuiven en vast te zetten. Mocht je juist te snel uit het water schieten en heb je het gevoel dat je veel naar voren moet leunen om het foilboard naar beneden te drukken, schuif de mast dan naar voren. Dit luistert erg nauw dus doe dit met een paar mm. per keer. Mocht je foilboard geen streepjes hebben, zet dan met een watervaste stift een streepje zodat je altijd weet waar je hem moet plaatsen.

Ditzelfde geldt ook voor als er meer of minder wind staat. Bij minder wind wil je de foil iets naar achter hebben. Bij veel wind juist een beetje naar voren. Echter, is dit altijd per persoon verschillend. Test hetgeen wat het beste bij jou past, zodat jij hierin jouw foilboard leert kennen. Zodra de mast staat, kan je de onderkant van de foil op de mast plaatsen. Kijk goed naar de lengte van de schroeven. Dit verschilt per foil, waar de langere en waar de kortere in moeten.

Stap 3: Wing

Nu is het tijd om de wing op te pompen. Doe dit het liefst op een zachte ondergrond, zoals gras of zand. Zodra de wing is uitgerold, sluit je pomp aan op je wing. Haak je pomp (als hij dat heeft) voor de zekerheid aan je wing, zodat hij op geen enkele manier weg zal vliegen. Pomp de wing op tot het maximaal aangegeven PSi. Dit verschilt per wing merk en grootte van de wing. Sommige pompen zijn voorzien van een dubbele pomp-functie. Zorg ervoor dat de pomp op dubbel pompen staat, zodat je zowel lucht inblaast bij het pompen als het naar boven trekken van de pomp. Het is wat zwaarder, maar hierdoor heb je de wing wel 2 x zo snel opgeblazen.

Zodra je klaar bent, verbind dan de wing aan de foil mast door middel van de hand leash of met je board leash. Dit voorkomt dat de wing per ongeluk weg zal waaien.

Wingsurfclub tip:

Mocht je zien dat er een vouw zit in de wing en de rest van de buis niet goed opblaast, stop dan en zorg ervoor dat alles recht ligt. Het kan namelijk zijn dat de blaas binnenin dubbel zit.

© 2023 WingSurfClub All rights reserved.

This awesome website is made by STUDIO-STUDER