Sturen/koersen

Als je eenmaal los bent en lekker aan het foilen bent begint de lol pas echt. Een belangrijk onderdeel is natuurlijk dat je goed stuurt, maar hoe doe je dit nou precies?

Simpel gezegd, als je de wing aan de voorkant van je board houd, dan draai je van de wind af. Dit komt doordat er meer druk op de voorkant van je board zit. Hierdoor word je van de wind afgeduwd.

Andersom, breng je de wing meer naar de achterkant van je board, dan draai je naar de wind toe.

Wing met handels - Wingsurfen

Board

Belangrijkste middel is voetsturing die doe je door je board te kantelen hierdoor gaat indirect ook je foil kantelen en verander je van richting. Druk je op je hakken dan kantelt je board naar de wind toe en stuurt die ook meer naar de wind toe, wat helpt is je gewicht ook mee te verplaatsen , doe dit heel subtiel je zal al snel verandering zien.

Blijf altijd naar voren kijken zodat je weet wat er gebeurt wanneer je iets doet. Als je naar je voeten kijkt zal je dat niet snel door hebben. Van de wind af sturen is nu juist wat meer op je tenen drukken en over je board heen leunen. Dit zorgt ervoor dat het board wordt weggeduwd van de wind af.

Wing

 Je wing kan je ook helpen met sturen – als je eenmaal aan het varen bent kan je door de wing naar de voorkant van je board te duwen ook van de wind af gaan. En naar de achterkant duwt het board sneller naar de wind toe. Dit is iets minder effectief als met je board sturen maar zeker als je aan de wind / upwind vaart merk je dit wel.

Wing met handels - Wingsurfen

Sturen

Zodra je weet hoe je upwind en downwind moet varen dan is het ook belangrijk om te weten dat je nooit tegen de wind in kan varen je foilboard kan wel scherp naar de wind toe varen maar nooit er helemaal tegen in want dan vangt je wing geen wind. Daarom zal je moeten opkruisen dat is steeds een bocht maken en dan schuin tegen de wind in varen om ergens uit te komen wat in de wind is.

Pro tip:

“Ga door je knieen en concentreer je op de druk die je op je voeten uit oefent.”

© 2023 WingSurfClub All rights reserved.

Powered by Ion Fanatic & Duotone

This awesome website is made by STUDIO-STUDER