Opstaan & basishouding wingen

Zodra je diep genoeg in het water bent, kan je het board en foil omdraaien. Als er genoeg wind staat, is het tijd om op te gaan staan. Maar wat is nu de handigste manier?

Voor beginners is de eenvoudigste manier om vanuit de knieën op te gaan staan. Zorg dat je met je beide knieën op je board zit en houd voor de balans met 1 hand de wing in het water vast. Als je het gevoel hebt dat er genoeg wind is, kan je de wing uit het water pakken.

Voor het gemak praten we over een voorste hand en een achterste hand, omdat dit verschilt welke kant je straks opvaart. Met je voorste hand pak je de middelste lus aan de voorkant van de wing en die til je omhoog boven je hoofd. De achterste hand plaats je dan op een van de andere lussen of op de giek van de wing. Houd de wing schuin boven je aan de lage kant van je board. Wanneer je een windvlaag voelt of genoeg power hebt, kan je proberen te gaan staan. Hierdoor kan je de wind gebruiken als houvast en stabiliteit.

 

Wingsurfen Foilsurfen veiligheid

Leren staan

Zodra je de stabiliteit voelt, kan je als eerste met 1 been recht op gaan staan in het midden van je board. Hierna kan je achterste been erbij zetten, die was meer achterop het board gespositioneerd is. Blijf de wing schuin boven je houden.

Het is belangrijk dat je de wing niet te snel dicht trekt en naar voren naar benden stuurt. Zorg ervoor dat je de wing schuin boven je houdt en mik hem naar boven. Het kan overigens ook helpen om je voorste hand andersom te doen, zodat je de wing wat meer van je af kan duwen.

Let goed op de positie van je voeten. Zorg ervoor dat je voeten dwars in het midden van het board staan, zodat je goed de balans kan bewaren. De voorste voet moet echt in het midden staan en je achterste ongeveer boven je foil. Vanaf deze houding kan je comfortabel verder varen. Kijk goed over je schouder naar voren waar je heen gaat.

Mocht de wind te hard worden, kan je jouw achterste hand los laten of de wing wat open gooien. Dit zorgt ervoor dat de kracht was afzakt en je niet van je board zal afvallen.

Wing met handels - Wingsurfen

Houding tijdens foilen

Als je eenmaal foilt, zorg ervoor dat je jouw armen lang houdt en naar voren blijft kijken. Houd je rug recht naar achter en zorg ervoor dat je benen licht gebogen zijn zodat je de golven of veranderingen eenvoudig op kunt vangen.

Pro tip:

“Hou je benen ligt gebogen om de golven op te vangen.”

© 2023 WingSurfClub All rights reserved. 

Powered by Ion Fanatic & Duotone

This awesome website is made by STUDIO-STUDER