Over het algemeen geldt: hoe meer wind, hoe kleiner de wing die je nodig hebt. Als de windsterkte toeneemt, wordt de kracht die op de wing wordt uitgeoefend groter en wordt het moeilijker om de wing onder controle te houden. Een te grote wing kan ook zorgen voor te veel lift, waardoor je uit het water kunt worden getild en de controle over je board verliest. Daarom is het belangrijk om de juiste maat wing te kiezen voor de omstandigheden waarin je gaat varen.

Hieronder vind je een overzicht van de aanbevolen wingmaten bij verschillende windkrachten:

  • 6-12 knopen: 6-8 m² In lichte wind is het belangrijk om een ​​grote wing te hebben om genoeg lift te creëren en te kunnen planeren op je board. Een wing tussen 6-8 m² is geschikt voor deze omstandigheden.
  • 12-18 knopen: 4-6 m² Bij matige windkracht heb je minder lift nodig en kun je overstappen op een kleinere wing. Een wing tussen 4-6 m² is ideaal voor deze omstandigheden.
  • 18-23 knopen: 3-4 m² Als het harder waait, heb je minder oppervlakte nodig om voldoende lift te creëren en kun je een nog kleinere wing kiezen. Een wing tussen 3-4 m² is geschikt voor deze omstandigheden.
  • 23+ knopen: 2-3 m² Bij zeer sterke wind moet je overstappen op een zeer kleine wing om te voorkomen dat je wordt opgetild en controle over je board verliest. Een wing tussen 2-3 m² is geschikt voor deze omstandigheden.

Wingsurfen/foilen met de juiste wind

Het is belangrijk om te onthouden dat de aanbevolen maten slechts richtlijnen zijn en dat de juiste maat wing afhankelijk kan zijn van factoren zoals je gewicht, vaardigheidsniveau en type board. Het is altijd het beste om te experimenteren met verschillende maten wings en te zien wat het beste werkt voor jou in verschillende omstandigheden.

In conclusie, bij het kiezen van de juiste maat wing voor wingfoilen is het belangrijk om rekening te houden met de windkracht. Over het algemeen geldt dat hoe sterker de wind, hoe kleiner de wing die je nodig hebt. Door de juiste maat wing te kiezen, kun je de controle behouden en het meeste uit je wingfoilsessie hal